lørdag, februar 20, 2010

At finde melodien

Endnu en uge på P-skolen er fløjet afsted. Nu ved jeg alt om præster i forhold til menighed og virksomheden Folkekirken.... eller måske ved jeg bare en hel masse om alle de steder, hvor man skal tænke sig godt om. Og det ligger vi oveni stakken med alle de andre områder, hvor præster skal tænke sig rigtigt godt om. Præstationsangststakken!

Positivt nyt er der på området sang. Ja, ja, det er overraskende. Jeg ved det.
I torsdags havde jeg besøg af Bedsteveninden, og i et anfald af jeg-lærer-det-aldrig-hvis-jeg-ikke-øver-mig havde jeg spurgt hende, om vi ikke kunne synge lidt. Bedsteveninden tog det helt alvorligt, og så skulle vi synge. Bedsteveninden er vokset op i en sang- og musikfamilie, så for hende er det ikke så fremmed, som det er for mig. Vi hentede hjælp på Den Danske Salmebog Online. Et godt redskab i øvrigt. Og stor var overraskelsen, da jeg endeligt fik mig taget sammen til at synge. Jeg kunne! Jeg kunne nå alle de der høje toner, der huserer i salmer, og jeg kunne synge rent! Jublen ville ingen ende tage. Og selv Bedsteveninden er total imponeret.

Jeg skal straks indrømme, at jeg stadig er meget usikker på, hvordan man styrer at synge. Hvordan ved man fx, på hvilken tone man begynder? Det forstår jeg ikke. Jeg synes også, at der er virkeligt mange salmer, som har melodier, der kaster sig op og ned mellem høje og dybe toner, og det hyler mig helt ud af rytme. Men jeg bliver nødt til at holde fast i, at jeg rent faktisk KAN synge, og at resten er et spørgsmål om øvelse.

Apropos øvelse... jeg opfører mig fuldstændig som en baby, der lige har opdaget sin egen lyd og nu skal demonstrere den morgen, middag og aften. Mit gæt er, at mine naboer snart er meget trætte af Dejlig er jorden, som indtil videre er den, jeg øver i tide og utide.

6 kommentarer:

Lena sagde ...

Det lyder helt vild skønt med det sang der.
Angående tonerne, kan du låne koral-bøgerne på biblioteket. Der finder du noder på alle salmerne, og så er det bare at finde begndelsestonen. i kirken er der en organist, der ordner den sag for dig.
Hvis du ikke har et istrument til at slå tonen an, kan du købe en stemmenøgle. Eller bare tage telefonrøret på en gammeldags telefon. Der ligger tonen en halv tone under kammertonen (A).
Efterhånden lærer du det.
Du må også meget gerne komme forbi mig, så vi kan synge sammen. Mit klaver kan godt finde tonerne ;-)
God fornøjelse.

Lene sagde ...

Lena: Jeg har ikke noget instrument, der virker. Men jeg har store planer om, at når jeg engang er færdig med P-skolen, så skal jeg have lært at spille klaver. Det må være en fornøjelse. Og inden da skal det være mig en stor fornøjelse at komme hen til dig og synge sammen. Hvornår? Hvornår? Hvornår?

jensdrejer sagde ...

Jeg synes det er et godt sted, at start med Dejlig er jorden! Så mangler du kun at lære 790 salmer, i følge Den Danske Salmebog! Men uddannelsen varer vel også et par år. *GGG*

Mine naboer er meget musikalske. Når de har gæster er det ofte til fællessang omkring klaveret - og jeg synes faktisk det er vildt hyggeligt. Så slukker jeg mit eget musik og lytter! Det er ganske vist en anden genre, men alligevel.....

Lene sagde ...

Jens: Meget vigtig info om P-skolen: Jeg er færdig d. 11. juni i år! Derfor alt dette hastværk :)
Det må være skønt med fællessang om klaveret. Endnu bedre hvis du kunne være med.

Nille sagde ...

Min underbo har klaver - og han øver sig. Nu har han øvet sig siden jeg flyttede ind for 3 år siden - og vi er stadig ved det samme (ukendte) stykke musik!

"Dejlig er Jorden" er fin nok... men hvad med "Se nu stiger solen" - det er min 'yndling'.. underligt for der er store smerter forbundet med den; men den er så smuk. Den er vist også nem at synge i oktaverne!

Lene sagde ...

Nille: Hahaha, åh, det bringer minder om, da jeg var barn og gik til blokfløjte og spillede Pippi Langstrømpe-temaet hele tiden. Jeg tror faktisk også, at det var i flere år. Og en dag var der en overbo, som med meget træt stemme sagde: "Nå, og du spiller stadig Pippi-sangen?". Og jeg blev dybt forundret over, at det kunne være irriterende! Ak ja!
Se, nu stiger solen er også en smuk salme, og den skal jeg nok kaste mig over.