torsdag, december 31, 2009

Selvransagelse i røg og damp

Nytåret er kommet til Gellerupparken. Det har været fyrværkeri i flere uger. Og det undrer mig hver år. Her bor mennesker, der i rigelige mål ved, at lyden af krudt ikke nødvendigvis hænger sammen med fest og farver, men derimod med død og ødelæggelse. PTSD er her en del af mange familiers liv.
Nogle gange tænker jeg, at fyrværkeri burde være strengt forbudt i områder som dette på samme måde, som der er landsbyer med stråtage. Det er jo trods alt menneskers sind, der rives rundt i. Jeg kan tage mig selv i at tænke, at dem, der fyrer af, burde vide bedre. Hvis de bor i en familie, hvor høje lyde giver forældre, der kravler langs væggene... Hvordan kan de så sprænge krudt af i rå mængder?
Men hvad synes I? Er det moralisering på andres vegne? Er det sådan en lille racisme, der popper op a la de skal opføre sig bedre, fordi de er gæster? Jeg ved det ikke.
Jeg forsøger bare at være opmærksom, for jeg har det som så mange andre. Jeg har fordomme om andre mennesker. Jeg tillægger folk værdi efter min egen skabelon. Og tit og ofte tager jeg fejl. Det er ikke så godt. Tillid skal der til.

6 kommentarer:

Nille sagde ...

Jeg ved ikke om det er racisme - jeg kan sagtens forstå din pointe. Det må ikke være rart, hvis man har en bagage med sig, hvor den slags lyde kan bringe traumatiserende minder frem igen.

Men så enkel er verden desværre ikke!

Et rigtigt godt nytår til dig - med eller uden visir :-)

Lene sagde ...

Nille: Det er nemlig det. Der er ikke noget, der er simpelt.
Godt nytår til dig også. Vi kaster os da ud i kampen :)

Anonym sagde ...

Jeg har tænkt lidt det samme... og så har jeg undret mig over, at jeg bor i et kvarter hvor folk ikke har så mange penge; alligevel bliver der fyret utrolige mængder raketter af. Ja, det kan jeg altså godt blive lidt forarget over.

Hvis man har råd til den slags, så synes jeg egentlig det var bedre at sende pengene til Afrika. Jeg synes egentlig det er lidt uanstændigt at bruge penge på den måde, mens der er mennesker som dør af sult i andre dele af verden. Jeg er faktisk ikke særlig moralsk! Slet ikke på andres vegne! Men det her giver mig altså en lidt dårlig smag i munden. Sorry!!!

Lena sagde ...

Nu pønser regeringen jo på at forbyde nytårskrudt i det hele taget - bortset fra mellem klokken 18 den 31.12. og klokken 02 den 01.01, så mon ikke dit dilemma med forbuddet og rascisme løser sig selv?

Men om det så hjælper noget som helst med et forbud, er nok en anden sag. Jeg vil personligt have ret svært ved at overholde det, for hundepropper og knaldperler er herlig leg for børnene.

Godt nytår :-)

Lene sagde ...

Jens: Ja, den foragelse kender jeg så også godt, men et eller andet sted synes jeg også, at det er for nemt for mig at sige. Jeg er nemlig mere eller mindre bange for fyrværkeri, så jeg ville ikke savne det. Bedsteveninden derimod elsker fyrværkeri. Smag og behag:)

Lene sagde ...

Lena: Det er da gode nyheder :) Men jeg kan godt se, at der også er en underholdningsværdi. Det er derfor, det bliver så indviklet.
Og tak, og i lige måde!