mandag, december 14, 2009

John Lennon

I sidste uge så jeg dokumentarfilmen The U.S. vs. John Lennon. Og dagen efter læste jeg på iCING. Og hvordan er det nu, at jeg har det med John Lennon? Jamen, jeg ved ingenting. Jeg husker lidt af en historie om en japansk heks og et boyband i opløsning, men det er vist også det. Så er der noget musik, der har det med at komme igen hver år omkring juletid og noget med Thy-lejren.
Men jeg kunne godt tænke mig at vide mere. Jeg er overbevist om, at der gemmer sig en fascinerende livsfortælling. Og én ting slår mig i de få glimt af historien, jeg har fået med... mod. Og når nu vi alle sammen skal i gang med at redde verden, så er det måske godt at hente noget inspiration hos en, der turde.

Hvis jeg allerede nu må introducere et nytårsforsæt: I det kommende år vil jeg gerne lære noget om John Lennon. Høre det musik, der ikke handler om jul og læse en biografi. Har du forslag, så sig frem.

4 kommentarer:

Nille sagde ...

Skøn observation - et boyband! For det var vel, hvad de var inden den slags var opfundet! Og heksen... tja...

Desværre har jeg ingen gode idéer til læsning, du må bruge din 'imagination' ;-)

Henrik sagde ...

Hej Lene

Jeg kan anbefale følgende film. BackBeat som beskriver The Beatles tid i Hamburg, men først og fremmest beskriver venskabet mellem John Lennnon og Stuart Sutcliffe. Desuden kan jeg anbefale dokumentarfilmen Imagine John Lennon.
Lidt om Lennon: Født i 1940 i Liverpool under bombardement af byen. Lufthavnen i Liverpool hedder for øvrigt idag John Lennon airport. Hvis du begiver dig rundt i Liverpools indre by vil du forøvrigt møde mange pubber benævnt noget med The Beatles men specielt mange med Lennons navn. Ligeledes vil du i central park i New York finde en del af parken benævnt strawberry fields.
Lennons forældre var Julia og Fred Lennon. Fred Lennon var sømand og forlod John Lennon da han var spæd. Moderen Julia overlod John til Julias søster Mimi hvor han voksede op i et kærligt arbejderklasse hjem. Lennon fik et godt forhold til moderen Julia i men hun blev dræbt af en spritbillist da Lennon var 17 år gl.
Han var den "farlige" i The Beatles. Ham der gjorde oprør mod autoriteter.
Da The Beatles i 1963 optrådte i et stort tv show fra Royal Albert Hall med deltagelse af blandt andet kongehuset på tilskuerpladserne sagde han følgende: " I på de billige pladser må gerne klappe, i øvrige kan bare ryste med juvelerne."
Lennon var meget mere som du nok kunne se i filmen Usa vs. john Lennon end kun musiker. Han var også forfatter til 2 digtsamlinger, kunstmaler og fredsaktivist. Han var først og fremmest en mand der turde på linje med Martin Luther King og Ghandi.Hvis du ikke kender så meget til Lennons musik vil jeg nævne blot nogle af de sange der er udødelige: In my life, all you need is love, I am th walrus, strawberry fields forever, Julia, Dont let me down, Happiness is a warm gun, mother, working class hero, God, Imagine, power to the people, woman is the nigger of the world, just like starting over, woman.
Og nej efter min mening er Yoko Ono ikke en heks. Hun er et menneske af kød og blod.
Henrik

Lene sagde ...

Nille: De var i hvert fald meget unge, da de blev meget berømte :)

Jeg må i gang med at lede efter litteratur, så kan det være, at jeg kan anbefale´noget den anden vej.

Lene sagde ...

Henrik: Tak for info! Og jeg er begyndt at høre musikken. Jeg investerede i en dobbelt-cd, og det er jeg allerede meget glad for.

Heksen var vist hendes egen betegnelse i filmen. Og mon hun egentlig var helt ked af alt den opstandelse, hun åbenbart gav? Næppe... Er der noget, kunstnere ved, så er det, at dårlig omtale er bedre end ingen.