søndag, april 18, 2010

Vidnesbyrd

Jeg læser for tiden, og er lige blevet færdig med "Vidnesbyrd" af Primo Levi.
Noget af det mest fantastiske, jeg har læst i lang tid. Med al dens gru og rædsel var den alligevel også meget livsbekræftende. Sproget er kort og præcist, ligesom jeg bedst kan lide det. Og så får den bog holdte et spejl op, så det bliver helt skærende tydeligt, hvad ligegyldighed med andres skæbne kan føre til. Det er ikke pænt, det er ikke rart, men det er meget vigtigt.
Læs den!

Og så er jeg i gang med "Walden" af Henry David Thoreau. Det har jeg nok været i cirka fire måneder nu. Det er en langsommelig proces. Og normalt villle jeg have givet fortabt. Men det er egentligt ikke en dårlig bog. Den tager sig bare tid. Nu mangler jeg kun 24 sider. Det kan godt tage en måned mere.

4 kommentarer:

Nille sagde ...

Jeg har kun læst "Hvis dette er et menneske" - men det er noget af det grusomste jeg nogen sinde har læst. Desværre er det samtidigt stærkt anbefalelsesværdigt!

Men hvorfor har jeg ikke en udgave med de tre samlede i?

I min franske udgave er der et tillæg på 30-40 sider i slutningen med et interview med Levi fra mange år efter bogens første udgivelse - det var til gengæld mindst lige så interessant, og jo stadig aktuelt.

Lene sagde ...

Nille: Ja, hvorfor har du ikke det? Og du har helt ret. Det er grum læsning.
Spændende med et ekstra interview. De to andre bøger giver også et dybere indblik i Levis liv. Helt igennem nødvendig læsning.

Anonym sagde ...

Har læst Primo Levi for mange år siden og Walden står på reolen; jeg er rigtig glad for, at du ikke giver op. Nogen bøger tager lang tid, men det betyder ikke at de er dårlige. Dét kan desværre godt være svært at forklare for andre, men jeg ved præcis hvad du mener! Jeg glæder mig selv til at læse Walden og håber at det bliver i løbet af de næste par uger eller tre!

Lene sagde ...

Jens: Jeg glæder mig så meget til at høre, hvad du synes om den.